19 knep för en bättre hälsa

Genom att göra rätt val i vardagen kan du enkelt förbättra din hälsa. Så pass mycket att du till och med kan undvika allvarliga sjukdomar som cancer och hjärt-kärlsjukdomar!

1. Citrusfrukter
Vad: Apelsiner, mandariner, citroner och grapefrukt.
Varför: De innehåller antiinflammatoriska flavonoider, som har förmågan att tränga in i hjärncancerceller, ta död på dem och försämra cellernas förmåga att invadera intilliggande vävnader.
Superinnehåll: Flavonoider, som också stimulerar leverns avgiftning av cancerogena ämnen.
Extra: Välj ekologiska, obesprutade, alternativ om du vill använda skalet.

2. Färgstarka grönsaker och frukter
Vad: Pumpa, morötter, sötpotatis, zucchini (squash), tomat, persimon (kallas även dadelplommon), aprikoser, rödbetor - och alla andra frukter och grönsaker med starka färger (som orange, gul, röd och grön).
Varför: Innehåller betakaroten och lykopen, som båda har en förmåga att hämma celltillväxten i flera olika cancerstammar.

3. Tomater och tomatsås
Vad: Tomater.
Varför: Rika på det nyttiga ämnet lykopen, men för att det ska frigöras måste tomaterna tillagas. Lykopen sägs ge längre överlevnad för prostatacancerpatienter. Dessutom innehåller tomater en rad andra anticancernäringsämnen.
Extra: Gör en tomatsås, och tillsätt gärna olivolja som hjälper kroppen att ta upp näringsämnena. Om du köper en färdig tomatsås bör du undvika konservburkar med invändig plastbeläggning, som kan innehålla bisfenol A.

4. Rödvin
Vad: Rödvin.
Varför: Innehåller många polyfenoler, bland annat resveratrol som sägs skydda friska celler från åldrande.
Superinnehåll: Polyfenolerna bildas i druvans skal och kärnor. Ämnet utsöndras sedan vid jäsning, vilket gör att halten är mycket högre i vin än i druvjuice.
Extra: Druvan pinot noir är särskilt rik på resveratrol.

5. Lök
Vad: Lök.
Varför: Löksläktet innehåller svavelföreningar som minskar de cancerogena effekterna av nitrosaminer och N-nitrosoföreningar, som bildas i alltför hårt grillat kött och vid förbränning av tobak. Studier tyder på att de som äter mest vitlök har en lägre förekomst av njur- och prostatacancer. Lök hjälper till att reglera blodsockernivåerna.
Extra: De nyttiga vitlöksmolekylerna tas lättare upp av kroppen om de är lösta i lite olja.

6. Alger
Vad: Alger. De viktigaste ätbara algerna är nori, kombu (kelp), wakame, arame och dulse.
Varför: Många sorters alger innehåller molekyler som bromsar cancertillväxten. Fukoidan, som finns i wakame- och kombualger (kelp) stimulerar exempelvis immuncellerna.
Superinnehåll: Nori är en av de extremt sällsynta växtarter som innehåller långkedjiga omega-3-fettsyror, vilka är effektiva mot inflammationer och oumbärliga för nervcellernas funktion.

7. Örter och kryddor
Vad: Örtkryddor som rosmarin, timjan, oregano, basilika och mynta.
Varför: De är rika på terpener, ett slags eteriska oljor, som minskar cancercellernas spridning. Karnosol, som finns i rosmarin, är även ett effektivt antioxiderande och antiinflammatoriskt ämne.
Superinnehåll: Eteriska oljor, antioxidanter och antiinflammatoriska ämnen.

8. Korsblommiga grönsaker
Vad: Alla kålsorter, som blomkål, broccoli och grönkål.
Varför: De innehåller sulforafan och indol-3-karbinol, verksamma anticancermolekyler som hindrar celler som utgör ett förstastadium till cancer från att utvecklas till elakartade tumörer.
Superinnehåll: Sulforafan och indol-3-karbinol.
Extra: Ångkoka snabbt under lock eller stek snabbt under omrörning med lite olivolja. Kokas de för länge kan de nyttiga ämnena förstöras.

9. Bär
Vad: Jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär och tranbär.
Varför: De innehåller ellaginsyra och polyfenoler, som stimulerar de mekanismer som eliminerar cancerogena ämnen.
Extra: Blanda bär med sojamjölk och frukostflingor av flerkorn. Eller ät i fruktsallader och som mellanmål. Bären ger en frisk och söt smak som inte orsakar blodsockertoppar. Djupfrysning förstör inte anticancermolekylerna.

10. Svamp
Vad: Svamp som shiitake, korallticka, enoki, champinjoner, portabellosvamp, ostronskivling och kungsmussling.
Varför: De innehåller polysackarider och lentinan, som stimulerar förökning och aktivitet hos immuncellerna.

11. Mörk choklad
Vad: Mörk choklad, minst 70 procent kakao.
Varför: Den innehåller ämnen som bromsar tillväxten hos cancerceller och hämmar tillväxten av elakartade tumörer.
Superinnehåll: Antioxidanter, proantocyanidiner och mängder av polyfenoler. Bara en liten ruta choklad innehåller dubbelt så mycket polyfenoler som ett glas rödvin. Och nästan lika mycket som en kopp grönt te.

12. Grönt te
Vad: Grönt te
Varför: Innehåller katekiner, som motverkar tillväxten av cancertumörer. Ett effektivt antioxidants- och detoxifieringsmedel, eftersom det aktiverar enzymer i levern som rensar ut gifter ur kroppen.
Extra: Måste dra i minst fem till åtta minuter, helst tio, för att katekinerna ska frigöras. Drick sedan teet inom en timme, och helst två-tre koppar om dagen.

13. Oliver och olivolja
Vad: Oliver och olivolja
Varför: Innehåller mycket antioxiderande fenoler, svarta oliver troligen mer än gröna.
Superinnehåll: Fenoler.
Extra: Olivolja bör vara av den kallpressade, extra jungfruliga sorten. De innehåller betydligt högre halter av bioaktiva komponenter än raffinerad olja. Rekommenderat intag är en till en halv matsked olja om dagen i matlagning, salladsdressing eller som tillbehör till pasta, ris eller quinoa.

14. Gurkmeja och curry
Vad: Gurkmeja och curry
Varför: Det gula pulvret som är en av beståndsdelarna i gul curry är det kraftigast verkande av alla naturliga antiinflammatoriska medel som vi känner till i dag. Pulvret stimulerar också apoptos, celldöd, hos cancerceller.
Extra: Gurkmeja måste blandas med svartpeppar för att kunna tas upp av kroppen. Det bör också lösas i olja.

15. Ingefära
Vad: Ingefärsrot
Varför: Den är kraftigt antiinflammatorisk och antioxiderande. Motverkar vissa typer av cancerceller.
Superinnehåll: Eterisk olja.
Extra: Använd riven ingefära i en grönsaksblandning i wokpanna, för att marinera frukt tillsammans med limejuice eller gör ett avkok som kan drickas varmt eller kallt.

16. Soja
Vad: Soja.
Varför: Sojaisoflavoner blockerar könshormonernas stimulerande effekt på cancerceller. Bland asiatiska kvinnor som ätit soja sedan tonåren är frekvensen av bröstcancer betydligt lägre.
Extra: Rekommenderad användning: Byt ut konventionella mjölkprodukter mot sojamjölk och sojayoghurt till frukost. Använd också tofu, tempeh och miso.

17. Plommon, persikor, nektariner
Vad: Plommon, persikor och nektariner
Varför: Forskarna har nyligen upptäckt att stenfrukter, särskilt plommon, innehåller lika mycket anticancerämnen som bär. Men till en betydligt lägre kostnad. En studie har visat att plommonextrakt hade en särskilt kraftig effekt mot tillväxten av bröstcancer.

18. Granatäppeljuice
Vad: Granatäppeljuice.
Varför: Granatäpplet har använts inom den persiska läkekonsten i tusentals år. De antiinflammatoriska och antioxiderande egenskaperna är väl belagda i laboratoriestudier. Frukten ska också ha en förmåga att minska utvecklingen av prostatacancer.
Extra: Rekommenderad användning är ett glas granatäppeljuice om dagen i samband med frukost.

19. Omega-3
Vad: Omega 3, som finns i fet fisk. Bra fet fisk: hela anjovisfiskar, små makrillar, sardiner och lax.
Varför: De långkedjiga omega-3-fettsyrorna som finns i fet fisk är antiinflammatoriska. Fettsyrorna minskar också spridningen av tumörer. Risken att drabbas av cancer är lägre bland personer som äter fet fisk minst två gånger i veckan.
Superinnehåll: De långkedjiga omega-3-fettsyrorna.
Extra: Djupfryst fisk tappar med tiden en del av sitt omega-3 innehåll.

Källa: ”Anticancer – Ett nytt sätt att leva” av David Servan-Schreiber (Natur & Kultur)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0