Potatis- och purjosoppa

Smaken av purjolök och potatis är en gudomlig kombination när de serveras som en värmande soppa, och passar helt perfekt till att värma kroppen en kylig höst dag. Denna soppa är både god och näringsrik.

INGREDIENSER:
4 portioner
Förberedelse:
15 minuter
Tillagning: 30 minuter 

350 g potatis
2 purjolökar
15 g smör
2 tsk olivolja
½ tsk torkad salvia
½ tsk torkad timjan
12 dl grönsaksbuljong
nymald svartpeppar
salt
4 msk matlagningsgräddde

1. Skala potatisen och skär den i 2,5 centimeter stora bitar. Ansa och skölj purjolökarna och skiva dem fint. Hetta upp smör och olivolja i en stor kastrull. Fräs purjolöken tills den har mjuknat (4-5 minuter).

2. Tillsätt potatisbitar, salvia och timjan. Häll i grönsaksbuljongen, blanda väl och låt koka upp på hög värme. Sänk värmen, lägg på locket och låt soppan sjuda i 20 minuter, tills potatisen har kokat sönder.

3. Ta bort soppan från värmen och mixa den slät med en stavmixer. Det går också bra att låta den svalna lätt och köra den i en mixer tills den är jämn och slät. Krydda med svartpeppar och smaka av med salt. Sätt tillbaka soppan på värmen och hetta upp soppan tills den är rykande het (3-5 minuter).

4. Häll upp soppan i fyra djupa tallrikar och ringla grädde över varje portion.

Näringsvärde/portion: 732 kJ/175 kcal; Protein 4 g; Kolhydrater 21 g
(sockerarter 3 g); Fett 8 g (mättat fett 4 g); Fibrer 2 g; Natrium 0,7 g 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0