Vill du sluta röka?


1. Hitta motivation - varför vill du sluta röka? "För att det är dåligt för dig" är inte bra nog! Hitta istället en kraftfull och personlig anledning att sluta röka. Du kanske vill skydda din familj från passiv rök? Kanske är det tanken på lungcancer som skrämmer dig? Eller kanske vill du helt enkelt se yngre ut? Hitta en anledning som är starkare än suget att tända på.

2. Lek inte superhjälte - det kan vara lockande att kasta cigaretterna och deklarera att du har slutat röka. Men observera att av de som slutar röka utan någon slags terapi eller medicinering är det 95% som börjar igen. Anledningen till detta är att rökning är ett missbruk som gör hjärnan beroende av nikotin vilket medför att det uppstår en rad obehagliga symptom vid frånvaron av nikotin.

3. Prova E-ciggaretter! Du kan nu röka E Cigaretten utan att vara ohälsosam och få i dig skadliga ämnen. Den nya elektroniska cigaretten e-smoke röker du som en vanlig cigarett men får inte i dig några skadliga ämnen. Röken från E-Cigarette som inhaleras och utandas består endast av vattenånga. Smartare, billigare och mycket mer hälsosam. Dessa tre ledord sammanfattar e-ciggaretter. Så, sluta röka, men behåll cigaretten!

4. Fråga din läkare efter annan typ av medicinering - vill du sluta röka utan att använda nikotinbaserade produkter fråga då din läkare efter receptbelagda läkemedel som hjälper dig att bekämpa röksuget.

5. Kämpa inte ensam! Låt vänner, familj och medarbetare veta att du försöker sluta röka. Deras stöd och uppmuntran kan vara till stor hjälp. Du kan även gå med i nån stödgrupp, detta kombinerat med nikotinersättning eller medicinering ökar oddsen för att du ska lyckas väsentligt.

6. Undvik stress! En utbredd anledning till varför folk röker är att nikotinet hjälper dem slappna av. När du slutar röka behöver du ett annat sätt att slappna av! Prova massage, avslappnande musik eller varför inte börja på yoga eller tai shi?

7. Undvik alkohol och annat som utlöser röksuget. Alkohol är den vanligaste anledningen till ökat röksug så undvik alkohol de första veckorna! Om även kaffe gör dig sugen byt då till te de första veckorna. Om du röker efter maten hitta då annat att ersätta cigaretten med, som att borsta tänderna eller ta ett tuggumi.

8. Städa! Har du slutat, släng då allt som påminner dig om rök och städa huset rent från cigarettlukt!

9. Tålamod! Ge inte upp utan prova om och om igen.

10. Träna! Fysisk aktivitet kan minska suget på nikotin och lätta på symptomen. Så fort du känner att du vill röka, hitta på något annat att göra istället. Håll dig sysselsatt!

11. Ät frukt och grönsaker. Försök inte att banta när du slutar röka! Fokusera istället på att äta mer frukt, grönsaker och mat med lågt fettinnehåll. En studie visar att sån typ av diet ger cigaretter en äcklig smak. Så det hjälper dig sluta röka samtidigt som det hjälper dig att motverka framtida sjukdomar.. Inte illa!

12. Belöning. Förutom hälsoaspekten ska du också tänka på de pengar du sparar! Belöna därför dig själv genom att spendera det på något kul.

13. Viktigast av allt, gör det för din kropp! Att sluta röka ger dig omedelbara fördelar. Redan efter 20 minuter sänks ditt blodtryck och din puls minskar. Inom ett dygn återgår syre och koldioxidnivåerna i blodet till det normala och risken för hjärtattak minskar. Långsiktiga fördelar innefattar reducerad risk för hjärt och kärlsjukdomar, stroke, lungcancer och även andra typer av cancer.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0