Lura bort sötsuget

Tre vägar som fungerar
1. Kartlägg belöningssystemet. Hjärnan behöver glukos (socker) för att fungera, därför får du en belöningseffekt när du äter något sött. Förr i tiden var det inte något problem, det söta handlade om enstaka bär, men numera finns et hur mycket sött som helst, När du ätit något sätt kommer hjärnan signalera att den vill ha mer socker och du får slåss mot belöningssystemet för att inte äta för mycket. Vissa har ett känsligare belöningssystem än andra. Det bästa är att undvika att ha söta saker hemma, undvik godishyllan i affären och skippa light läsk, saft osv så håller sig belöningssystemet lugnare.

2. När hjärnan signalerar energibrist frisätts ett hormon som gör att du blir sugen på socker. Om du äter något sött går larmet snart igen och hjärnan kräver mer och mer. Om du istället äter något fett påverkas inte det blodsockerhöjande hormonet noradrenalin. Istället börjar kroppen producera mättnads och må bra hormoner som leptin och serotonin Det bästa är att äta regelbundet så slipper du bli panikhungrig och sötsugen.

3. Stress höjer blodsocker och får kroppen att omvandla socker till fett. Sömnbrist bromsar ämnesomsättningen. Kaffe och nikotin ökar påslaget av stresshormoner som dämpar hungerkänslor. Du känner inte av att du är hungrig och drabbas en stund senare av värsta suget. Motion ger både ökad kaloriförbrukning och bidrar till att blodsocker kurvan stabiliseras.

Tänk smart och lyckas
x Undvik socker och snabba kolhydrater. Det gör dig bara sugen på något mer.
x Ät gärna mer fett, nyttiga fleromättade fette.
x Börja måltiden med något fett som nötter eller en bit ost, det sätter igång mättnadshormonerna.
x Ät hellre fler mindre måltider än få stora.
x Frukosten är A och O.
x Undvik läsk och sportdrycker, de triggar hjärnans belöningssystem enormt.
x Undvik att dricka mycket under början av måltiden. Det gäller att sakta ner systemet.
x Alkohol triggar igång sötsuget.
x Rör på dig varje dag och se till att glykogendepåerna töms med jämna mellanrum.
x Ät inte för mycket innan sängdags.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0